Brune peberkager

Den originale opskrift fra Madam Mangors Kogebog for smaa Huusholdninger 1837 er til 7 kg småkager. Det er lige lovligt meges, så jeg har regnet opskriften ned til 1 kg.
Regnet ned kræver den også 18 gram tørrede pomeransskaller, som skal opblødes i varmt vand længe nok til, at det hvide kan skæres fra den yderste brune skal, som skæres fint og tilføjes til småkagerne sammen med resten af krydderierne. Personligt synes jeg at de smager bedre uden.

16 g potaske
0,5 dl øl
500 g sirup
35 g klaret smør
Kanel
Kardemomme
Evt. skårne mandler
1 snapseglas cognac
500 g mel

Potaske opløses i øl, som skal koge lige før det blandes i dejen. Sirup sættes på komfuret med klaret smør, kanel, kardemomme og evt. skårne mandler. Når det er lige ved at koge, tages det af varmen og hældes i en stor skål og røres mens potasken hældes deri. Når det har bruset af, kommes cognac og mel langsomt i, mens der konstant røres, så det bliver godt gennemarbejdet inden det bliver koldt.
Dejen har godt af at stå koldt i nogle dage, men den skal opbevares lunt i en times tid, før den er klar til at blive taget ud af skålen. Et lille stykke af dejen tages ad gangen, æltes godt i hængerne og trykkes glad. Så lidt mel som muligt skal bruges. De bages til de er hårde ved 200 grader.
Til pebernødder bruges lidt mere mel i dejen.