Pillav med høns

En opskrift fra Madam Mangors 36. oplag af Kogebog for Smaa Huusholdninger fra 1898. Opskriften påstår at retten er til 6-7 personer, men første gang jeg lavede den, var vi kun 3, og retten var så god, at der ikke var noget til overs.
Den originale opskrift ville dog have været ret smagløs sammenlignet med i dag, så den version jeg deler her har også bouillon terninger og bruger flere af de krydderier, som den originale opskrift krævede.

1 høne
salt
3-4 bouillonterninger
hvid peber
1 stort rødløg
2 tomater
50 g mel
80 g smør
250 g ris
karry
saltsyltet citron
1 æggeblomme
Lidt citronsaft
Lidt sherry

Hønen rengøres og koges mør i rigeligt vand, sammen med salt, bouillonterninger, peber, løg og tomater.
½ liter af suppen spædes på en jævning af mel og 30 g smør til saucen. Ris skoldes og koges næsten møre i 30 minutter i 1 liter af den siede suppe og deri kommes så 50 g smør, salt, 1-2 spsk karry, hvid peber og noget småtskåren saltsyltet citron.  Et dybt fad eller form, der kan tåle varme, smøres med smør. Når risene er afkølet, lægges et lag i fadet. I midten deraf lægges hønen, som er skåret i firkantede stykker fra benene og noget af saucen hældes herpå. Resten af risene lægges ovenpå og lidt smeltet smør hældes over. Den skal bages i en time i ovnen.
Når saucen skal serveres, røres æggeblomme, citronsaft og sherry deri. Til 6-7 personer.