Karamelbudding
En dessertbudding fra 1837 i Madam Mangors Kogebog for smaa Huusholdninger. Den kræver en buddingform, der kan holde til meget høj varme og passer ned i en større gryde med vand, da kogende sukker skal hældes i formen og buddingen skal koges i formen efterfølgende.
Budding
1 stang vanilje
2,5 dl mælk
1 l fløde
60 g sukker
12 æggeblommer
4 æggehvider
Karamel
250 g lyst puddersukker
2,5 dl vand
vaniljestangen koges i 15 minutter i mælk. Bland fløde og sukker i blandingen og lad det koge. Pisk æggeblommer og hvider hver for sig og hæld i blandingen. Hæld blandingen 2-3 gange gennem en sigte. Omrør jævnligt mens det køles ned ved stuetemperatur, så det ikke trækker skind.
Kog puddersukker i vand under konstant omrøring, til det først er blevet næsten tørt og flydende igen. Hæld sukkermassen i buddingformen og drej den rundt, så sukkeret kommer op ad siderne. Hæld buddingen i formen og kog i 1 time. Sæt på køl natten over. Til 10 personer.