Chokoladesmåkager (1898)
En opskrift på en chokoladesmåkager fra det 37. oplag af Madam Mangors Kogebog for smaa Huusholdninger fra 1898. Eller “chokoladekager”, som de er kaldet i bogen. De er betydeligt tættere på moderne chokoladesmåkager end 1837-udgaven, men kræver at man smører en tærtepande med flæskesvær og bages i omkring 30 minutter ved ilden, så der er noget gætteværk involveret i at finde ud af, hvor længe de skal have med en moderne ovn.
4 æg
250 g hvidt sukker eller tørret puddersukker
95 g mel
125 g revet chokolade
1 tsk hjortetaksalt opløst i rosenvand
Æg røres med hvidt sukker eller puddersukker, til sukkeret er opløst. Blandes herefter med mel, revet chokolade og hjortetaksalt. De sættes på en plade i små klatter, ikke for tæt da de løber ud. Man må prøve sig frem til, hvor meget varme de skal have og hvor længe. De er færdige når de er løse fra pladen. Der bliver ca. 50 småkager.